В Плачи дол, Стефаново, Одринци и Росеново празнуват на Гергьовден

04.05.2023

Четири са селата в община Добричка, които отбелязват своя специален празничен ден на 6 май. Дългогодишната традиция за гергьовденските събори ще бъде спазена и тази година. Покана да сподели празничните събития е отправена и към кмета на Община Добричка Соня Георгиева.

Празничните прояви ще започнат в 10.00 ч. в село Плачи дол с водосвет в храм „Св. Георги“ и с освещаването на курбан. В 10.30 ч. ще бъде дадено началото на празничния концерт, в който ще се включат Певческата група и Детска танцова формация при читалище „Просвета“, хип - хоп състав от училището в Оброчище, представители на пенсионерски клуб „Здравец“. В празничния ден в село Плачи дол ще гостуват и изпълнителите от Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с ръководител Стоян Господинов.

С особен интерес се очаква и парадът на ретро автомобили. Вече са регистрирани 12 автомобили за участие. Сред тях са „Мерцедес“ от 1927 г., „Шевролет“ от 1929 г. и „Форд“ от 1936 г.

11.00 е началният час на тържествата в село Стефаново. В празничната програма ще се включат децата от детска градина „Дъга“, Женската певческа група „Стефановска китка“, Танцов състав „Хорце“ при читалище „Никола Вапцаров“. Покана за участие е отправена към Фолклорна певческа група „Пъстроцвет“ и самодейци от читалище „Светлина“ в село Ловчанци. Поздрав към всички празнуващи ще отправят и изпълнителите от Детска танцова школа „Хорце“ при НЧ„Й. Йовков“ в Добрич.

С гергьовденската люлка пред читалището в село Стефаново ще бъдат спазени традициите за здраве и сполука.

С хоро на мегдана ще отбележат празника си и в село Одринци. В 19.30 ч. ще започне празничният концерт на оркестър „Жътвари“. Към него ще се присъедини и група „Пъстроцвет“.

Проявите за празника на село Росеново ще започнат в 12.00 ч. на 5 май. Читалищни секретари и самодейци от община Добричка ще представят „Женско царство“ по Ст. Л. Костов.

 

предишна
  • Стожер
    17° C
    облачно
  • Победа
    17° C
    облачно
  • Карапелит
    17° C
    облачно
  • Овчарово
    17° C
    облачно
  • Ведрина
    17° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре