Със символична първа копка започна изграждането на водопровода за добричкото село Стожер

21.09.2022

АЛЕКСАНДРА АНТОНОВА

С. СТОЖЕР, ОБЩИНА ДОБРИЧКА, 

21.09.2022 13:08

 (БТА)

Със символична първа копка започна изграждането на захранващия водопровод на дóбричкото село Стожер от магистралния водопровод Батово – Добрич през село Соколник.

Съоръжението включва два участъка. Първият – от магистралния водопровод до Соколник, е с дължина около 2273 метра. В селото ще бъдат изградени и водомерна шахта и бункерна помпена станция, която ще бъде оборудвана с две помпи – работна и резервна. Вторият участък – от бункерната помпена станция в Соколник до водонапорната кула в Стожер, е с дължина 6704 метра. И двата преминават през земеделска територия.

Надяваме се по този начин трайно да се реши проблемът с водоподаването в Стожер, но без намесата на държавата и ВиК дружеството няма как да се постигне дългосрочно решение на проблемите на селата в цялата община Добричка, заяви кметът Соня Георгиева. По никакъв начин с днешното откриване на строителните дейности не спира ангажиментът на Община Добричка да търси алтернативи и решения, каза още тя.

През последните няколко месеца кандидатствахме с два доста мащабни проекта за изграждане на водопроводи – пред Министерството на регионалното развитие и пред Министерството на финансите. Единият, на стойност над 5 милиона лева, е за реконструкция на водопроводната мрежа в село Плачидол и на компрометирани участъци в селата Стефаново и Бранище, а другият, на стойност около 700 000 лева, е за смяна на главните водопроводи в селата Батово, Славеево и Бранище, допълни Георгиева.

През 2022 година във връзка с изграждането на захранващия водопровод на Стожер в бюджета на Община Добричка бяха заложени близо 50 000 лева за строителен надзор, обезщетения за учредяване на сервитут и компенсации за залесяване, припомни кметът Соня Георгиева. След проведени две обществени поръчки на 2 август бе сключен договор за изпълнение на стойност 1 273 608 лева с ДДС, като срокът за приключване на строително-монтажните дейности е 119 календарни дни. В прогнозната стойност са включени и непредвидени разходи в размер на 9 процента. В началото на ноември 2021 г. с постановление на Министерски съвет бе одобрен трансфер на целеви средства в размер на 1 300 000 лева.

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/331499-sas-simvolichna-parva-kopka-zapochna-izgrazhdaneto-na-vodoprovoda-za-dobrichkoto?fbclid=IwAR06OgDiCc9iZT7LeqwihfxXgEsBSjKh8D3qiiMnFM2uARBIpfx7uol0UWI

предишна
  • Стожер
    17° C
    облачно
  • Победа
    17° C
    облачно
  • Карапелит
    17° C
    облачно
  • Овчарово
    17° C
    облачно
  • Ведрина
    17° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре