Над 5 600 000 лв. ще бъде капиталовата програма на Община Добричка (ВИДЕО)

07.03.2023

 07.03.2023 г. 14:16:08 ч. / ИА Добруджа

Капиталовите и инвестиционните разходи на Община Добричка за тази година ще бъдат в размер на 5 634 198 лв. Това съобщи кметът Соня Георгиева на проведеното днес публично обсъждане на проекта за разчетите за капиталови и инвестиционни разходи. В него участваха общински съветници, кметове, кметски наместници и граждани.

Общините работим в условията на неприет държавен бюджет, отбеляза Соня Георгиева. Така капиталовите и инвестиционни разходи са на база достигнатия размер на целевата субсидия за 2022 г., както и от предоставяне на кметствата на 30% от сумата от наем и продажба на собственост в съответното населено място, собствени приходи и преходен остатък.

В проекта са заложени 4 460 032 лв. за асфалтиране на общински пътища и улици, 113 650 лв. за основни и текущи ремонти на детски градини и училища, 106 800 лв. за ремонти на читалища, 97 000 лв. за реновиране на водопроводи в населените места.

Планирано е изкърпване на асфалтовата настилка на пътищата Бдинци – Метличина, Стожер – Соколник, Стожер – Стефаново, Черна – Северци. През тази година ще бъдат ремонтирани 8 кметства, 7 читалища и 9 детски градини. В селата Алцек, Бенковски, Батово, Дебрене и Ломница ще бъдат монтирани нови детски съоръжения. В село Стефаново ще бъде ремонтиран клубът на пенсионера. 84 900 лв. са предвидени за изграждане на нови тротоари и бетонови пътеки в Козлодуйци, Славеево и Черна. В още 9 села в общината ще бъде изградено видеонаблюдение.

Кметът на Община Добричка подчерта, че включените обекти и разпределението на средствата за съответното населено място са обсъдени с всички кметове и кметски наместници.

 „За четвърта поредна година акцент при подготовката на инвестиционната програма са най-неотложните проблеми и потребности в населените места. Съобразили сме с постъпилите предложения от общите събрания, представени от кметовете и кметските наместници. Стремим се надграждаме и да увеличаваме инвестициите във всяко населено място, включително и в по-малките по население. Смятам, че поддържаме общинските пътища в много по-добро състояние в сравнение с републиканската пътна мрежа“, заяви Соня Георгиева.

 

Репортаж на Димитър Узунов и Преслав Димитров

Виж видеото

https://dobrudjabg.com/novina/nad-5-600-000-lv-shte-byde-kapitalovata-programa-na-obshtina-dobrichka-video-/85676

предишна
  • Стожер
    17° C
    облачно
  • Победа
    17° C
    облачно
  • Карапелит
    17° C
    облачно
  • Овчарово
    17° C
    облачно
  • Ведрина
    17° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре