ОБЩИНА ДОБРИЧКА: СЛУЖЕБНАТА АНГАЖИРАНОСТ НА КМЕТОВЕТЕ В ИЗБОРНИЯ ДЕН, НЕ ВЛИЯЕ НА СИК

04.11.2016
Служебната ангажираност на органите на изпълнителната власт в изборния ден, по никакъв начин не влияе на секционната избирателна комисия или на изборния процес като цяло. Това заяви за радио „Добруджа“ секретарят на община Добричка Соня Георгиева в отговор на слушателски сигнал, че кметовете ще бъдат на работа в изборния ден и биха могли да влияят на изборния процес.
ОБЩИНА ДОБРИЧКА: СЛУЖЕБНАТА АНГАЖИРАНОСТ НА КМЕТОВЕТЕ В ИЗБОРНИЯ ДЕН, НЕ ВЛИЯЕ НА СИК

Служебната ангажираност на органите на изпълнителната власт в изборния ден, по никакъв начин не влияе на секционната избирателна комисия или на изборния процес като цяло. Това заяви за радио „Добруджа“ секретарят на община Добричка Соня Георгиева в отговор на слушателски сигнал, че кметовете ще бъдат на работа в изборния ден и биха могли да влияят на изборния процес. По думите му вратите на кметските наместници и местата за гласуване са една до друга, чрез което се въздейства психически на гласоподаватели. Той предлага кметовете или наместници да не бъдат в кабинетите си, а да останат на разположение в деня на изборите.
Георгиева посочи, че съгласно Изборния кодекс, органите на изпълнителната власт осъществяват дейности от организационен и технически характер за избирателните комисии, включително с бюлетини, книжа, техника и консумативи. ЦИК е приела методически указания, които уреждат съдействието на кмета на общината, на района или кметството на СИК по привеждане на изборното помещение във вид удобен за работата на комисията и съдействие за нормално притичане на изборния ден. Отделно кметът е длъжен да съдейства за предвижване до секцията на избиратели със затруднение в зрението или движението. Затова и кметът на община Добричка е разпоредил на всички кметове и кметски наместници да съдействат на СИК и на органите на реда за безпроблемно протичане на изборния процес. Трябва да бъдат подсигурени дежурни, които да помагат на лицата с увреждания за придвижването им до изборните помещения.
При възникване на основателни  съмнения за вмешателство на кметове или кметски наместници, гражданите трябва да сигнализират компетентните органи, заяви секретарят на общината.

ИА Добруджа

предишна
 • Стожер
  24° C
  ясно небе
 • Победа
  24° C
  ясно небе
 • Карапелит
  24° C
  ясно небе
 • Овчарово
  24° C
  ясно небе
 • Ведрина
  24° C
  ясно небе
следваща
#
#
Нагоре