8 села готови на протест заради ужасния път Добрич – с. Лясково, жителите направиха подписка

18.05.2022

By Pro News Dobrich  17.05.2022  1283  Post A Comment

Жителите на 8 села в община Добричка направиха подписка с над 550 подписа, с която настояват за основен ремонт на пътя Добрич – Лясково. Селата са Лясково, Житница, Камен, Тянево, Пчелник, Черна, Крагулево и Козлодуйци. Подписката е предадена на областния управител Галин Господинов и на народния представител Мая Димитрова, каза за Про Нюз Добрич кметът на с. Лясково Божко Божков.

Пътната отсечка с дължина около 18 километра е в ужасно състояние, цялата разбита и в дупки. Местните хора казват, че тя не е ремонтирана основно от 40-50 години. Жителите на добричките села настояват пътят да бъде не просто закърпен на отделни части, а да се направи цялостен ремонт и преасфалтиране.

„Има дупки, в които могат да се садят дървета. Да не говорим, че дупките са толкова много, че е невъзможно да ги избягваш. Вече два пъти гърмя гуми, а плащаме винетки за път, на който си чупим колите“, писа до Про Нюз Добрич Калинка Параскевова.

„Вече не можем да издържаме, нетърпимо е, не може да се шофира. Има проект, уж щяха да започват ремонти през есента на 2021 г., уж тази пролет, а нищо не се случва. Не знаем, дали има осигурено финансиране. Вече не вярваме на никого“, казва Божков. Спомня си, че преди десетилетия, когато Тодор Живков е идвал на посещения в свинекомплекса в с. Козлодуйци ремонтирали пътя заради него.

Хората са готови на протести. Жителите на селата в района вече са го правили – през 2016 г. с протестен митинг пред областната управа и през 2018 г. с блокаж на пътя Добрич – Силистра. Божков казва, че отново има нагласи за стачка.

Директорът на Пътното управление в Добрич Георги Стратиев съобщи за Про Нюз Добрич, че пътят Добрич – с. Лясково е включен в програмата на АПИ за проектиране за основен ремонт през 2022 година. „Трябва да се направи обществена поръчка за изпълнител, който да направи проектиране и след това да започне изпълнението. Средствата са осигурени, не е въпрос на финанси, а да се проведат процедурите. Ако няма жалби по процедурите, въпреки че е трудно да се прогнозира, към късната есен може да започне изпълнението“, посочи той.

Стратиев допълни, че е обсъждано евентуално да се извърши фрезоване, като временно проходимостта на пътя да стане малко по-добра.

снимка – архив

https://pronewsdobrich.bg/2022/05/17/8-sela-gotovi-na-protest-zaradi-uzhasnia-pat-dobrich-s-lyaskovo-zhitelite-napraviha-podpiska/?fbclid=IwAR10jxILjed1zY_5e1d3qkif5rOsIAySabuOcoN5MbOJb17KUVXG8TSyMh0

 

предишна
 • Стожер
  28° C
  ясно небе
 • Победа
  28° C
  ясно небе
 • Карапелит
  28° C
  ясно небе
 • Овчарово
  28° C
  ясно небе
 • Ведрина
  28° C
  ясно небе
следваща
#
#
Нагоре