Депото в Стожер функционира нормално и приема до 80 тона отпадъци дневно

 

Общините Добрич, Добричка и Генерал Тошево вече извозват отпадъците си на новото депо в с. Стожер. В процес на сключване е споразумение и с община Крушари, съобщи в ефира на радио „Добруджа" еколога на общината Теодора Петкова. Останалите общини извозват отпадъците си първо до двете претоварни станции в Балчик и Тервел, от където биват транспортирани до Стожер. От 8 до 10 курса правят колите на ден, които извозват отпадъците на нашия град. Депото приема и голямо количество отпадъчни строителни материали. Община Добричка прави по два курса дневно до Стожер, а Генерал Тошево по 4. Дневният капаците на новото сметище е 80 тона. Извозването на общинските боклуци става по обходен маршрут, който води до депото. В рамките на осъществяването на проекта, бе изграден и специален път за автомобилите, които извозват боклуците, отвеждащ до депото, припомни Петкова.
Работата на новото сметище върви с нормални темпове, коментира още Теодора Петкова. Старото сметище, в с. Богдан, престана да функционира в края на февруари. В момента се подготвя проект за неговата рекултивация, след което то ще бъде затворено.

 

 

Община Добричка отдаде почит на загиналите за Свободата

 

Община Добричка по традиция отдаде почит на загиналите за Свободата на Братската могила на 53-мата руски воини, загинали в сражение през зимата на 1878 г. край село Паскалево. Венци и цветя бяха поднесени от кметския екип, общински съвет, представители на политически партии, учреждения и граждани.

Жителите на общината отдадоха почит на войниците от 14-и Армейски корпус, които са водили битка с вражеска батарея. Могилата е лобно място и на двамата загинали офицери – Василий Котелников от 15-и Донски казашки полк и Антон Брондзински от 67-ми пехотен Тарутински полк. Паметникът е издигнат през 1879 г. край пътя от Добрич за село Паскалево.
В община Добричка 137-ата годишнина от Освобождението на България се отбелязва и с изложби и празнични програми в училища и читалища.

ВИДЕО

 

 

Много емоции и познат победител на Тодоровден в Малка Смолницa

 

За поредна година на Тодоровден конната база в с. Малка Смолница събра любителите на конния спорт. В програмата на турнира бяха включени три състезания по прескачания – за аматьори, за млади коне и за 6-годишни и над тази възраст коне. В първата категория победител стана Йордан Папанчев с кон Лидер. В баража той записа време 25,25 сек. След него се нареди Ирина Петрова с кон Конрад, която премина баража за 24,38 сек, но с 4 наказателни точки. При младите неучаствали коне първо място бе за републиканският шампион за 2014 г. в тази категория – Николай Николов с кон Кордоба. На баража той записа време 23,84 сек. Второто място отново бе за Николов, но с кон Канди.
В най-атрактивната надпревара за по-големите коне Николов отново бе над всички. Жокеят се включи в надпреварата с три различни коня, като записа Първо и Трето място. Шампион стана с кон Лимба, с когото в баража записа време от 19,75 сек. На второ място се нареди Мирена Маринова с кобилата Дания и време 19,75 сек. Наградите за участниците бяха подсигурени от община Добричка и фирми спомоществователи.

На снимката: Николай Николов с кон Лимба и Мирена Маринова – с Дания

ВИДЕО

 

Столетницата баба Димитра премела тази сутрин за да посрещне гости

 

100 години празнува днес Димитра Куртева от село Паскалево община Добричка. Баба Димитра е заобиколена от обичта на близки и вниманието на общинари. Поздравителен адрес от името на кмета Петко Петков връчи на столетницата Соня Георгиева , секретар на община Добричка. Баба Димитра е родена в Румъния на 15 февруари 1915 год.. Пристига в България с каруца преди 75 години заедно със свободата на Южна Добруджа.

ВИДЕО

 

 

В община Добричка отбелязват с редица събития годишнината от обесването на Левски

 

 

Община Добричка тържествено отбелязва 142 годишнината от обесването на Васил Левски. В продължение на няколко дни с поредица от културни прояви и инициативи деца, ученици, учители, общественост почетоха тази велика годишнина. Във всички училища и народни читалища са подредени изложби и кътове ,отразяващи живота и делото на Апостола на свободата. Патронни празници честват училищата в селата Хитово и Божурово. В ОУ "Васил Левски" с.Хитово с водосвет и тържество се откри барелеф и паметна плоча на Васил Левски. Изложбите в двете училища на тема "По следите на Апостола" показват, че делото на Дякона е безсмъртно и ще остане в поколенията и занапред.

 

Славка Петрова: В Бюджет 2015 липсват приоритети, но има и достойнства

 

Достойнствата на Бюджет-2015 на община Добричка изтъкна при дебата на сесията днес бившият председател на ОбС-Добричка Славка Петрова. Като съветник от ПД“Социалдемократи“, тя похвали за първи път публичното обсъждане на проекта. Кралимарковска крачка напред е направена, каза Петрова. Взети са предвид някои от предложенията по-време на масовото обсъждане. За пример тя даде село Крагулево, където за една улица са били предвидени 10 хиляди лева, а в последствие са нараснали до 52 хиляди.За първи път нарушихме монолога на зам.-кмета и имаше истинско обсъждане, посочи Петрова. Тя обаче счита ,че във финансовия план на общината липсват приоритети или са неточно подредени.Да се питат кметовете кое е на дневен ред, поиска съветникът.Зам.-кметът Дико Иванов контрира Петрова с извода, че всичко в строителната програма е приоритет за кметския екип.

ВИДЕО

 

Дико Иванов:Бюджетът е добър-16 332 555 лева

 

В последният ден от законовия срок общинските съветници от най-голямата община със 67 села – община Добричка, приеха бюджета. Четирима се въздържаха при гласуването на средствата на община Добричка за 2015 год.Останалите 16 одобриха рамката от 16 332 555 лева. От централния бюджет в приходната част влизат 9 525 788 лева. Собствените приходи на общината възлизат на 4 140 835. При поименното гласуване се въздържаха съветниците от Герб- Петър Петров /председател на ОбС/, Димитър Чернев, Джемайдин Белбер и Ана Цонева. Дебатът по бюджета се състоя в препълнената зала на ОбС-Добричка.Присъстваха кметовете и кметските наместници от селищата в общината. Ученици от ученически Парламент на пет общински училища от селата Черна, Победа, Ловчанци, Хитово и Смолница, наблюдаваха работата на местният парламент. Децата работят по програма „Как можеш да бъдеш отличник“ за превенция на отпадането на ромски деца от училище. Четирсет и седмото заседание започна с пренареждане на дневния ред, тъй като проекта на бюджета бе сложен като 10-та точка. Защо когато приемаме толкова важен Закон за общината –годишен бюджет , сте оставили обсъждането за края на сесията, възнегодува съветникът от БСП Донко Марев. С предложение на Славка Петрова от ПД“Социалдемократи“ дневният ред претърпя промяна и бюджетът бе гласуват като трета точка. Като добър определи финансовия план на общината вносителят зам.-кметът Дико Иванов. Той не прие упреците от страна на съветниците Димитър Чернев и Ана Цонева, че няма заделени пари за почистване на речни корита и за преасфалтиране на улици.През мандата в рамките на възможното справедливо сме разпределяли парите по селища , изтъкна Иванов. Съветниците отхвърлиха предложението на Славка Петрова, 20 –те хиляди лева насочени към МБАЛ-Добрич да бъдат прехвърлени във фонд резервен. Това не е общинска болница, морално ли е да ги дадем за тази цел запита Петрова. В този тон се изказа и Петър Желев също от ПД“Социалдемократи“.“Станахме много щедри, миналата година дадохме средства на ДКЦ-2, сега на болницата, защо не заделим за Окръжна болница –Варна или за Пирогов?“, каза бившият зам.-кмет с ресор здравеопазване.Той нарече бюджета за 2015 бюджет на мизерията. И призова журналистите да се вгледат в представителните разходи на кмета.

ВИДЕО

предишна
 • Стожер
  22° C
  умерен дъжд
 • Победа
  22° C
  умерен дъжд
 • Карапелит
  22° C
  умерен дъжд
 • Овчарово
  22° C
  умерен дъжд
 • Ведрина
  22° C
  умерен дъжд
следваща
#
#
Нагоре