Тържествено отбелязване на Трети март в община Добричка

29.02.2016

     Всички училища, детски градини, читалища ще отбележат тържествено Националния празник-Трети март с общоучилищни тържества, рецитали,викторини, тематични конкурси,изложби, рисунки на деца и ученици.

     По традиция с цветя, тържествено слово, възрожденски песни в изпълнение на дамите от Клуб „Отдих“ и рецитал, изнесен от децата на ОУ „Димитър Минчев” в с. Паскалево ще бъде отбелязан Националния празник Трети март.

    Преди 138 години на 10 януари руски войски воюват с турски войски за освобождаването на с.Паскалево, на няколко километра преди  селището. След ожесточени боеве с вражеската батарея , наречена „черна” , загиват 53 руски  войници и двама офицери – Василий Котелников от 15-ти Донски казашки полк и Антон Брондзински от 67-ми Тарутински полк. На 10.01. 1878 г. селото е освободено.

     Признателните българи издигат паметник през 1879 г., известен като „Могила на черната батарея”.

      Да се преклонят пред героите и да поднесат венци и цветя, на тържеството ще присъстват кмета на община на Добричка-инж.Тошко Петков, кметският екип на община Добричка,  общински съветници , както  и жители и гости  на село Паскалево.

предишна
 • Стожер
  14° C
  предимно облачно
 • Победа
  14° C
  предимно облачно
 • Карапелит
  14° C
  слаб дъжд
 • Овчарово
  14° C
  предимно облачно
 • Ведрина
  14° C
  предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре