При новия изборен закон в над 50 села от община Добричка ще избират кметове

25.05.2015
Многократно съм призовавал кметовете и кметските наместници да помолят живеещите в съответните населени места, да се регистрират най-малко по настоящ адрес, заяви в ефира на радио „Добруджа” зам. кметът на община Добричка Дико Иванов, като уточни, че има много собствениците на имоти, които постоянно живеят в определени населени места, но смяната на постоянния адрес е свързана с изразходване на средства.
При новия изборен закон в над 50 села от община Добричка ще избират кметове

Многократно съм призовавал кметовете и кметските наместници да помолят живеещите в съответните населени места, да се регистрират най-малко по настоящ адрес, заяви в ефира на радио „Добруджа” зам. кметът на община Добричка Дико Иванов, като уточни, че има много собствениците на имоти, които постоянно живеят в определени населени места, но смяната на постоянния адрес е свързана с изразходване на средства. Настоящият адрес е сравнително лека процедура, която обаче ще даде възможност на общината, когато изготвя своите прогнози за разходите за всички видове услуги, да бъде на реална основа, каза Иванов. По думите му във всички села около град Добрич, се водят по постоянен адрес между 300 и 400 души, а реално ползвателите на услугата са около 600 човека. Мисля, че регистрацията по настоящ адрес е едно задължително действие от тяхна страна, ако искат да имат основание да претендират за качественото предоставяне на услугите на Общината. Определянето на точния брой жители в съответното населено място е свързан и с таксата битови отпадъци, с хигиенизирането и всички видове социални услуги. Изкривяването на информацията води до грешни управленски решения, които трудно биха били коригирани, каза Иванов.
Досега кметове се избираха в 27 от общо 68 села в община Добричка. При промяната в новия избирателен закон, според който кметове ще се избират в населени места с над 100 жители, избори ще има в 51 или 53 села, обясни Дико Иванов. Според него всякакви коментари на тема разделяне на Община Добричка са излишни. Този процес е много трудно осъществим, да не кажа – невъзможен. През годините община Добричка се е утвърдила като самостоятелна административна структура. Мисля, че това е формата, под която трябва да съществуват селата на територията на сега действащата община. В противен случай рискуваме да оставим периферията от населени места – изолирани. Много трудно биха били прикрепени към съседни общини, каза зам. кметът, който за пореден път призна, че ще се кандидатира за кмет на Общината.
Цялата трудова биография ми дава основание, да смятам, че съм един подготвен човек. Община Добричка е много трудна за ръководене.  Ние нямаме център, където се акумулират разходите и инвестициите, трябва да се търси баланса, а това може да го стори човек, който познава цялата община, каза още Дико Иванов. 

предишна
 • Стожер
  7° C
  облачно
 • Победа
  7° C
  облачно
 • Карапелит
  7° C
  облачно
 • Овчарово
  7° C
  облачно
 • Ведрина
  7° C
  облачно
следваща
#
#
Нагоре