Капсула с пръст от родните места на героите вградиха в Мемориала край с. Козлодуйци

09.09.2019
Капсула с пръст от родните места на загиналите войни от Шеста пехотна Бдинска дивизия бе вградена днес в Мемориал на загиналите при Добричката епопея през 1916 г. Те са от 35-и пехотен Врачански и 36-и пехотен Козлодуйски полка. Именно край Добрич е мястото, където в едни ден са избити най-много врачани.
Капсула с пръст от родните места на героите вградиха в Мемориала край с. Козлодуйци

Капсула с пръст от родните места на загиналите войни от Шеста пехотна Бдинска дивизия бе вградена днес в Мемориал на загиналите при Добричката епопея през 1916 г. Те са от 35-и пехотен Врачански и 36-и пехотен Козлодуйски полка. Именно край Добрич е мястото, където в един ден са избити най-много врачани.

В капсулата има пръст от 46 населени места, родом от които са загиналите, както и от село Козлодуйци, община Добричка. Тя бе положена от кмета инж. Тошко Петков, кап. лейтенант Петко Димов – зам.-началник на военно формирование с. Сенокос, Тони Йорданов – основен дарител на мемориала и полк. о.з. Кольо Димитров – председател на ОС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

На възпоменанието по повод 103 години от Добричката епопея присъстваха народните представители вицеадмирал Пламен Манушев, Даниела Димитрова, Даниел Йорданов, Хасан Адемов, Йордан Апостолов, Радослав Симеонов, главен експерт в Министерство на отбраната (МО) и дългогодишен уредник на Военно гробище в Добрич, председателят на Общинския съвет Пламен Станчев, заместник-областните управители Живко Желязков и Красимир Николов, гости от Мездра и Кнежа.

Панихида за упокой на загиналите в боевете край Добрич през септември 1916 г. отслужиха свещениците Емануил, Мирослав и Велико.

Той се издига на пътя между селата Козлодуйци и Росеново. На него са изписани имената на 650 войници и офицери от 36-и пехотен Козлодуйски полк,35-и Врачански полк, Шеста пионерска дружина и Втори артилерийски полк от състава на дивизията, паднали в боевете за освобождението на Добруджа. Паметникът, който бе открит на 7 септември 2017 година, е изграден с дарения и с финансовата подкрепа на община Добричка.

Споменът за героите от Добричката епопея е жив и в имената на селища в Добричката община – Бдинци, Козлодуйци, Врачанци, Ловчанци, Ген. Колево, Фелдфебел Денково, Поручик Гешаново и много други.

предишна
 • Стожер
  7° C
  облачно
 • Победа
  7° C
  облачно
 • Карапелит
  12° C
  облачно
 • Овчарово
  7° C
  облачно
 • Ведрина
  7° C
  облачно
следваща
#
#
Нагоре