Ще бъде подготвен план за нов водопровод към добричкото село Стожер, което е в частично бедствено положение

01.09.2021

 1 септември 2021 / 08:47

Добричка община, 1 септември /Юлияна Христова, БТА/

Добричката община прави стъпка в дългосрочното решаване на проблема с водната криза в Стожер, след като Общинският съвет даде съгласие да бъде изработен проект на подробен устройствен план за изграждане на алтернативен водопровод към селото.

Кметът на общината Соня Георгиева обяви в началото на август частично бедствено положение в Стожер, което ще продължи до 12 септември. С нейна заповед е въведен и режим на водоползване за времето между 22:00-6:00 часа, за да се осигурят поне малко количества вода през деня. Сформираната в бедственото положение експертна комисия на общината е установила, че дълбокият сондаж в Стожер, от който би трябвало да се водоснабдяват местните жители, е изведен от експлоатация от "ВиК"-Добрич, без да е уведомена басейнова дирекция "Черноморски район". Вода в селото сега се подава от два каптажни извора с много малък дебит, за които по думите на кмета няма и разрешения за ползване за питейно-битови нужди.

Алтернативният водопровод, който се предвижда да бъде изграден от помпена станция "Прилеп", ще бъде с дължина 5500 метра. Проектът за ПУП ще определи трасето на водопровода в земеделски територии и полски пътища.

предишна
 • Стожер
  9° C
  облачно
 • Победа
  9° C
  облачно
 • Карапелит
  9° C
  облачно
 • Овчарово
  9° C
  облачно
 • Ведрина
  9° C
  облачно
следваща
#
#
Нагоре