„България помни“ Под този надслов ще преминат тържествата в община Добричка по повод Трети март

01.03.2017

            Всички училища, детски градини, читалища ще отбележат тържествено Националния празник-Трети март с общоучилищни тържества, рецитали, викторини, тематични конкурси,изложби, рисунки на деца и ученици на 02.03. и 03.03.2017г.

            На 02.03.2017г. във всички училища в общината ще бъдат представени презентации на тема „Трети март 1878г.“и открити уроци на тема „Освобождението на България“. Учениците от ОУ „Христо Ботев“ с.Стожер ще рисуват на асфалт на тема „Нашето героично минало“. ОУ „Н.Й.Вапцаров“ село Карапелит са подготвили  радиопредаване, посветено на националния празник, като в междучасията ще звучи възрожденска музика и ще бъде организира спортна проява-крос за големите ученици.     На 03.03.2017г. са предвидени  инициативи на  читалищата за поднасяне на цветя на паметниците в селата: Житница, Смолница, Владимирово, Карапелит, Ловчанци, Божурово, Дончево, Козлодуйци. Трети март ще отбележат и децата  в детските градини със стихчета за България и ще покажат народни танци и хора научени в детските танцови ателиета по проект BG05M2OP001-3.001-0045-C02 „Детска академия за толерантност в община Добричка”.

            На 03.03.2017г. от 11.00 часа по традиция с цветя, тържествено слово, рецитал и възрожденски песни в изпълнение на дамите от Клуб „Отдих“ с. Паскалево  ще бъде отбелязан Националния празник-Трети март на паметника до с. Паскалево известен като „Могила на черната батарея”.

             Преди 139 години на 10 януари руски войски воюват с турски войски за освобождаването на с.Паскалево, на няколко километра преди  селището. След ожесточени боеве с вражеската батарея , наречена „черна” , загиват 53 руски  войници и двама офицери – Василий Котелников от 15-ти Донски казашки полк и Антон Брондзински от 67-ми Тарутински полк. На 10.01. 1878 г. селото е освободено.

            Признателните българи издигат паметник през 1879 г., известен като „Могила на черната батарея”.

            Да се преклонят пред героите и да поднесат венци и цветя, на тържеството ще присъстват кмета на община на Добричка-инж.Тошко Петков, г-н Донко Марев –председател на Добрички общински съвет, кметският екип на община Добричка, кметове и кметски наместници, бивши и настоящи общински съветници, както  и жители и гости  на село Паскалево.

предишна
  • Стожер
    12° C
    разкъсана облачност
  • Победа
    12° C
    разкъсана облачност
  • Карапелит
    12° C
    разкъсана облачност
  • Овчарово
    12° C
    разкъсана облачност
  • Ведрина
    12° C
    разкъсана облачност
следваща
#
#
Нагоре