Чрез трансграничните проекти се създават ценни партньорства и приятелства, смята заместник-кметът на Община Добричка инж. Румяна Иванова

23.01.2023

АЛЕКСАНДРА АНТОНОВА

Инж. Румяна Иванова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности, европейски проекти, програми и икономическа политика“ на Община Добричка (Пресфото - БТА, снимка: Александра Антонова)

ДОБРИЧ, 

22.01.2023 15:32

Партньорствата, контактите и приятелствата, които се създават при изпълнението на трансгранични проекти, са много ценни и за двете страни. Това каза в интервю за БТА инж. Румяна Иванова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности, европейски проекти, програми и икономическа политика“ на Община Добричка.

Поводът е проект „Хършова – Добричка: Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура“ на обща стойност над 1,4 млн. евро, от които почти 1,2 млн. евро е съфинансирането чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програма Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 г.

Изпълнението му стартира през септември 2018 година, разказа инж. Иванова, но COVID пандемията налага удължаване на срока до септември 2022. В него Община Добричка – с участие в размер на близо 755 хил. евро, е партньор на административно-териториална единица град Хършова в Румъния.

Проектът е разписан на база извършени анализи на потребностите на трансграничния район Добрич – Констанца, които установяват, че неговите културни и природни богатства са много, а посетителите – малко. Така се ражда идеята за съживяване на района и опазване на културното му наследство чрез стимулиране на туризма и популяризиране на неговите дадености.

„Хубавото на този проект е, че е много разнообразен откъм видове дейности – има строително-монтажни работи, доставки, културни събития. Затова и ние много си го харесваме и се гордеем с неговото изпълнение“, каза инж. Иванова. Проектът включва десетки дейности, разпределени в пет „пакета“ – „Управление“, „Инвестиции в културна инфраструктура“, „Обща стратегия“, „Общ туристически продукт“ и „Комуникационни дейности“, обясни тя.

В рамките на първия пакет от българска страна са основно ремонтирани, оборудвани и обзаведени читалищата „Светлина – 1940 г.“ в с. Ловчанци и „Нов живот – 1941 г.“ в с. Черна, а от румънска – Домът на културата в град Хършова.

„Може да се каже, че получихме едни съвременни читалища, които могат да се конкурират на европейско ниво. Залите са с нови седалки, доставена беше компютърна и офис техника, както и осветление и озвучаване“, каза инж. Иванова.

Разликата усещат и техните ползватели. „Имаме цялостен ремонт – покрив, саниране отвън, рампа за инвалиди, тоалетните ни са обновени. Вътре цялото ни обзавеждане е ново – гардероби, столове, осветление, озвучителна техника, пожароизвестяване по европейските стандарти. Два компютъра имаме и един принтер, също и климатици“, каза за БТА Мария Иванова, председател на НЧ „Светлина – 1940 г.“ в с. Ловчанци. 

Читалището поддържа лазарска и коледарска групи, два певчески – мъжки и смесен, и един танцов състави. След ремонта сградата се ползва много по-активно от младежите в селото, забелязва Иванова. Сред тях е 20-годишната Габриела Господинова, за която репетициите са много по-приятни. „Преди беше доста трудно да се правят репетиции и събития, защото на студено не се издържаше. Тоалетната също е ремонтирана и не ни се налага да излизаме до външната“, каза тя.

Вече спокойно можем да правим мероприятия целогодишно. Преди това залата не можеше да се използва през зимата, а именно тогава хората имат повече време за концерти. Ние сме земеделски район и през лятото се работи до късно на полето, допълни Иванова.

В приветливи условия репетират и самодейните състави към читалището в с. Черна, които са носители на десетки отличия от фестивали, сред които „Фолклорен изгрев“ в Китен и  Националния събор за българско народно творчество в Копривщица, разказа председателят Ивелин Божанов.

В рамките на първия пакет са доставени и две мобилни сцени, една от които е тип подиум, каза инж. Иванова. „В община Добричка има 68 населени места и 36 читалища, така че се радваме на много богат културен календар. Дори в селата, където няма читалища, се организират сборове и празници. Затова са ни много необходими тези мобилни сцени. Още с доставката си едната влезе в употреба на празника на село Златия, а по-късно я ползвахме и за празника на село Ведрина“, обясни тя.

Сцените се използват и за празника на Община Добричка, който се отбелязва с фолклорния фестивал „Песни и танци от слънчева Добруджа“ в последната събота на месец юни в местността „Славната канара“ край с. Дебрене, и за четирите регионални прегледа по селата в предходните съботни дни. Мобилното осветление и озвучаване, с което вървят, пък е в помощ при коледните концерти, които местната управа организира в няколко населени места на територията на общината, разказа инж. Иванова.

Общата стратегия на партньорите не обхваща само община Добричка и град Хършова, а цялата област Добрич и окръг Констанца. Разработени са четири маршрута – „Религиозна Добруджа“, „Природа, приключения и екстремни спортове в Добруджа“, Културно-етнически маршрут и кулинарен маршрут „Местна храна и музика“. В тях влизат общо 51 обекта от румънска и 121 от българска страна – не само културни и природни забележителности и места за разходка и отдих, но и събития – Празника на гърнетата в Община Крушари, „Дни на класиката“ в Балчик и редица фолклорни фестивали.

В пакета „Общ туристически продукт“ Община Добричка и град Хършова доразвиват съвместната си стратегия, като разработват двуезични брошури и карти на маршрутите, както и уебсайт. Сключени са споразумения с организации, които имат интерес да рекламират обектите. Обучени са и по 10 български и румънски екскурзоводи, които да организират посещения на туристи. „Разнородна е групата, която премина обучението, но е подбрана точно с идеята да има интерес за показване на маршрутите“, обясни инж. Иванова. Сред обучените са представител на Държавен културен институт „Двореца“ в Балчик и секретарите на три читалища в села, където има забележителности.

В рамките на този пакет от дейности се случва и „може би най-интересното в проекта“, каза инж. Иванова. В две поредни години фестивалът „Песни и танци от слънчева Добруджа“ посреща общо 300 гости от Румъния, а през 2022 г. делегация на Община Добричка от над 180 участници и официални лица посещава дебютното издание на фестивала „Добруджа с елек и престилка“ в Хършова, организиран специално по съвместния проект. 

Така „Хършова – Добричка: Заедно по красивия път на устойчивото развитие чрез трансгранична култура“ изгражда мост между два региона, два народа; благоприятства създаването на ценни контакти и партньорства, за които инж. Румяна Иванова вярва, че ще просъществуват и след петте години, в които Община Добричка и град Хършова са задължени да работят за устойчивостта на резултатите от проекта.

https://bta.bg/bg/news/bulgaria/244884-transgranichnite-proekti-se-sazdavat-tsenni-partnyorstva-i-priyatelstva-smyata-?fbclid=IwAR2wM4UogDrYVI4LV_9q3BlKD0lrYlDJuP_jCE8qRV4-X5uvjDmD7mJ4o9s

предишна
  • Стожер
    9° C
    умерен дъжд
  • Победа
    9° C
    умерен дъжд
  • Карапелит
    9° C
    облачно
  • Овчарово
    9° C
    умерен дъжд
  • Ведрина
    9° C
    умерен дъжд
следваща
#
#
Нагоре