Соня Георгиева: Няма да позволя Община Добричка и жителите ѝ да бъдат заложници на нечии амбиции

25.04.2023

 Живеещите в селата на община Добричка са равноправни граждани и имат право на качествени здравни грижи, а не на прегледи, пораждащи безброй въпроси, с които специализантите да заработят по 50 лева на парче с осигурен за хоспитализация“, категорична бе Георгиева.

Про Нюз Добрич

25.04.2023 | 14:58

 „Няма да позволя Община Добричка и нейните жители да бъдат заложници и поле за реализация на нечии сценарии и амбиции. Мога да изразя съжалението си, че една благородна в зародиша си инициатива бе безогледно опорочена на местно ниво“, заяви на днешната сесия на Общинския съвет кметът на Община Добричка Соня Георгиева.

Повод бе постъпило на 13 април т. г. заявление от директора на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Георги Желязков, в което той моли Община Добричка да се ангажира със съфинансиране на общинския фонд „Здраве“ на Община град Добрич с цел задържането и привличането на нови кадри в единствената многопрофилна областна болница.

На 17 март т. г. в Община град Добрич се проведе среща със служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев и кметове на общини от областта, на която бе представен пилотният проект, в рамките на който ще се осъществяват прегледи от медицински специалисти от лечебното заведение.

„Кметовете на общини бяхме призовани да търсим начин за логистика и финансиране на прегледите. На 20 март в МБАЛ – Добрич на последващи разговори [...] в хода на дискусията е заявено, че МБАЛ – Добрич няма възможност за финансово стимулиране на лекарите. Единственият вариант е да получат по 50 лева за привлечен пациент за хоспитализация в Многопрофилната болница“, разказа Георгиева.

На срещата от страна на Община Добричка е декларирано, че в условията на неприет бюджет ще се търсят възможности за финансиране в рамките на проект „Грижа в дома“, в който има разписани средства за такива дейности.

Прегледите в общината започнаха на 18 април в село Козлодуйци, продължиха на 20 април в Полковник Свещарово и на 24 април в село Черна. На 20 април се състоя още една визита на здравния министър д-р Асен Меджидиев в област Добрич с цел проследяване реализацията на проекта, която включваше посещение в с. Полк. Свещарово.

„По време на и след тази визита в общественото пространство явно се декларира, че Община Добрич, обявена за партньор на инициативата на Министерството на здравеопазването, ще заплаща за прегледите от фонд „Здраве“. Същата тази община партньор, на територията на която няма реализация на проекта, тъй като няма и малки населени места“, обясни Георгиева пред месния парламент.

По думите ѝ това е породило няколко въпроса, а именно: „Защо след толкова изявления и публикации, че фонд „Здраве“ ще финансира реализацията на проекта, което едва ли е законосъобразно според съществуващия правилник, в публичното пространство все още стои отворен въпросът кой плаща? Защо освен директните плащания по граждански договори с лекарите за осъществените прегледи, сключени с общините Добричка, Крушари и Шабла, отново от общините на област Добрич се иска да захранват финансово и фонд „Здраве“ на Община Добрич? Защо искането е депозирано от директора на МБАЛ – Добрич, а не от кмета на Община град Добрич, която е създала фонда?“

Георгиева сподели, че е била „изненадана от методите за организиране и провеждане на срещата в Свещарово и откровените неистини, които бяха наречени пред жителите и присъствалите журналисти“. „Когато декларираха, че настояват ние като Община да станем съпричастни на тази кауза, очаквахме повече коректност и спазване на протокола, а не действия, лишени от всякаква почтеност, опорочаващи нормалната комуникация“.

По думите ѝ изпълнението на инициативата е „доказателство как всеки ценен проект може да бъде провален“. „Живеещите в селата на община Добричка са равноправни граждани и имат право на качествени здравни грижи, а не на прегледи, пораждащи безброй въпроси, с които специализантите да заработят по 50 лева на парче с осигурен за хоспитализация“, категорична бе Георгиева.

Кметът заяви, че здравеопазването винаги е било във фокуса на нейното управление. „На територията на общината съществуват 15 лекарски практики и ние полагаме немалко усилия, за да ги съхраним. Повече от 270 000 лева са осигурени за ремонтни дейности на здравните кабинети в община Добричка в рамките на мандата. Над 40 000 лева са предоставени през 2022 година за медицинска апаратура и оборудване в лекарските кабинети. В своите разчети Община Добричка винаги е планирала финансови средства за подпомагане на МБАЛ – Добрич. През изминалите три години са направени целеви трансфери в размер на 65 000 лева за добричката болница“, каза тя.

Община Добричка ще остане последователна в подкрепата си към областната болница, като в бюджета за 2023 година е предвиден целеви трансфер в размер на 20 000 лева, допълни тя. 

https://pronewsdobrich.bg/sonya-georgieva-nyama-da-pozvolya-obshtina-dobrichka-i-zhitelite-%D1%9D-da-badat-zalozhnitsi-na-nechii-ambitsii-p322148?fbclid=IwAR1uUd-3yl9GCD3qoYsSmJC6l_QCOq42QVfgWWcjxhv4jrtMUVB2IfEVQwU

предишна
  • Стожер
    14° C
    умерен дъжд
  • Победа
    14° C
    умерен дъжд
  • Карапелит
    13° C
    интензивен дъжд
  • Овчарово
    14° C
    умерен дъжд
  • Ведрина
    14° C
    умерен дъжд
следваща
#
#
Нагоре