Кметът на Община Добричка: Една благородна в зародиша си инициатива бе опорочена (ВИДЕО)

25.04.2023

 25.04.2023 г. 15:36:03 ч. / Михаил Добромиров

Убедена съм, че ще подходим мъдро и няма да допуснем с парите на данъкоплатците на община Добричка да бъде финансиран фонд  на Община град Добрич. Това заяви в началото на днешната сесия на Добрички общински съвет кметът на Соня Георгиева. Повод за нейното изказване е постъпило на 13 април в общината заявление на директора на МБАЛ Добрич с молба за съфинансиране на Общинския фонд „Здраве“ на Община Добрич . В мотивите на заявлението е посочено „с оглед задържането и привличането на нови кадри в областната болница. Георгиева припомни, че целта на фонда е финансово подпомагане на специализацията и осигуряване на социално битови условия на лекари с договори към МБАЛ-Добрич, като то е свързано основно с възстановяване на такси за обучение или за наем на общинско жилище на лекарите.

Кметът припомни, че през март е проведена среща на здравния министър с кметове на общини и представения пилотен проект „Лекари в малките населени места“, в рамките на който да се осъществяват прегледи от медицински специалисти в добричката болница. Кметовете на общини бяхме призовани да търсим начини за финансиране на прегледите. Стана ясно, че няма възможност за финансово стимулиране на лекарите и единственият вариант е да получат по 50 лева за привлечен пациент за хоспитализация в МБАЛ-Добрич. От Община Добричка декларирахме, че ще се търсят възможности чрез проект „Грижа в дома“, в който има разписани средства за такива дейности, обясни Соня Георгиева. Тя припомни, че в проекта са били включени селата Козлодуйци, Полк. Свещарово и Черна.

„При визитата на здравния министър на прегледите в с. Полк. Свещарово, в публичното пространство бе декларирано, че Община Добрич, обявена за партньор на инициативата на МЗ, ще заплаща за прегледите от фонд „Здраве“. Същата тази Община, на територията на която няма реализация на проекта поради липсата на села. След толкова изявления и публикации, че фонд „Здраве ще финансира реализацията на проекта, все още стои въпросът кой плаща. Отговорът е факт: Плащаме ние – общините с малки населени места, каза Георгиева, като уточни, че това става чрез граждански договори с лекарите за осъществените прегледи, сключени с общините Добричка, Шабла и Крушари.

 

Няма да позволя Община Добричка и нейните жители да бъдат заложници и поле за реализация на нечий сценарий. Тя изрази съжалението си, че една благородна в зародиша си инициатива, е „безогледно опорочена на местно ниво“, заяви кметът.

Тя припомни, че в общината има разкрити 15 лекарски практики и ние полагаме не малко усилия, за да ги съхраним. Над 270 хиляди за ремонт на кабинетите в рамките на този мандат, каза Георгиева и обърна внимание, че Община добричка за последните три години е направила целеви трансфери за 65 хиляди лева на МБАЛ Добрич, като в бюджета за тази година са планирани още 20 хиляди лева.

Подобно мнение изрази и председателят на Добрички общински съвет д-р Даниела Йорданова, която също е присъствала на прегледите в Полк. Свещарово. От 14 записани пациенти, само трима се прегледаха и на тримата беше предоставено направление за хоспитализация, което няма как да се случи от специализанти.

Реакцията на личните лекари също не никак е добра. Те са притеснени, защото имаме дублиране на дейности. Всеки жител на общината при здравословен проблем се обажда на своя личен лекар, посочи д-р Йорданова.

Пълен запис на днешното заседание на Добрички общински съвет, можете да гледате ТУК!

Виж видеото

https://dobrudjabg.com/novina/kmetyt-na-obshtina-dobrichka-edna-blagorodna-v-zarodisha-si-iniciativa-be-oporochena-video-/86923

предишна
  • Стожер
    14° C
    умерен дъжд
  • Победа
    14° C
    умерен дъжд
  • Карапелит
    13° C
    интензивен дъжд
  • Овчарово
    14° C
    умерен дъжд
  • Ведрина
    14° C
    умерен дъжд
следваща
#
#
Нагоре