Соня Георгиева: Д-р Ердинч Хаджиев внушава неистини от трибуната на Общинския съвет

27.07.2023

 Про Нюз Добрич

26.07.2023 | 16:18

Д-р Ердинч Хаджиев внушава неистини от трибуната на Общинския съвет и подменя информацията от дадените му справки, каза в интервю за Про Нюз Добрич кметът на Община Добричка Соня Георгиева.

Поводът е изказване на общинския съветник от ДПС по време на днешното редовно заседание на местния парламент, че на територията на община Добричка се наблюдава „вътрешен изборен туризъм“. По думите му, през изминалите четири години регистрираните по настоящ адрес в 68-те села в общината са се увеличили с 4652 души и са сформирали „виртуална община“, която по време на местни избори става реална и избира кмет, общински съветници и кметове на населените места.

„Той поиска информация за регистрираните от 1 януари до края на април 2023 година. Общината му е предоставила коректни данни – така сме правили при всички питания. На база на тези данни той прави някакви други заключения, сумира някакви други данни за предходните четири години. Той такава информация не е искал и не е получил от нас“, заяви Георгиева.

Към 31 декември 2011 година, от официални данни на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване, в община Добричка по настоящ адрес са регистрирани 23 075 човека, каза още кметът на Община Добричка. Към същия период на 2020 година са регистрирани 23 269 души, към края на 2021 година – 23 276, а към края на 2022 – 23 368, добави тя и от своя страна попита: „Къде са тези над 4000 човека?“

Соня Георгиева обясни, че процесът на регистрация е динамичен и движението на населението – постоянно. „Днес се регистрира един, същевременно се отписва друг. Едни почиват, други се раждат, има хора, които се местят. Не може да се сумират данни само за регистрации, без да се правят и анализи на тези, които са отписани“, каза тя.

 

Кметът на Община Добричка даде за пример село Бенковски, където към 5 юли 2023 г. по постоянен адрес са регистрирани 2476 души, а реално живущите са не повече от 300. Останалите живеят в чужбина – в Турция. „В селата с предимно турско население цифрите са такива, но това някак си се подминава“, добави Георгиева. 

Съгласно Изборния кодекс във всяка една община преди местни избори се извършва проверка от комисия, която включва главен експерт „ГРАО“ от Общината и представители на териториалното звено на ГРАО, Второ Районно управление и Областна администрация – Добрич, припомни Соня Георгиева.

„На база на тази проверка са извлечени всички данни и е направена проверка на абсолютно всички извършени регистрации по постоянен и настоящ адрес в общината за определен период. Аз имам протокол от проверката, в който комисията, единодушно и без никакви забележки, е констатирала, че няма нарушения относно адресните регистрации. Спазени са всички изисквания на Закона за гражданска регистрация“, добави тя.

https://pronewsdobrich.bg/sonya-georgieva-d-r-erdinch-hadzhiev-vnushava-neistini-ot-tribunata-na-obshtinskiya-savet-p353929

 

предишна
  • Стожер
    11° C
    облачно
  • Победа
    11° C
    облачно
  • Карапелит
    11° C
    облачно
  • Овчарово
    11° C
    облачно
  • Ведрина
    11° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре