Твърдения за вътрешен изборен туризъм нажежиха страстите на сесията на Община Добричка

27.07.2023

 Про Нюз Добрич

26.07.2023 | 15:25

Словесен сблъсък възникна в края на днешното редовно заседание на Общинския съвет на Община Добричка.

Повод бе изказване на общинския съветник от ДПС д-р Ердинч Хаджиев от трибуната, че по данни, предоставени му от общинската администрация, регистрираните по настоящ адрес на територията на общината са се увеличили с 4652 души през последните четири години.

„И какво се получава? Имаме една реална община с реално живеещи хора в нея и една виртуална община от 4652 човека. Може би някои живеят в тази община, но според мен повечето дори не знаят къде са регистрирани, не си знаят и адреса“, коментира общинският съветник и допълни:

„Тази виртуална община става реално по време на избори; избира кмета на общината, избира общински съветници, избира кметове на населени места. Това е един вид зараза, COVID. Законно е, толерира се, но доколко е морално – това е друг въпрос. Щом законодателят го позволява, вината е в този законодател.“

Д-р Хаджиев смята, че ако тези темпове на регистрация се задържат, „на следващите местни избори вероятно виртуалната община ще надмине реално живеещите в общината; ще изсмуче вероятно град Добрич и другите общини, ще стане много по-голяма“. По думите му това е „един вид, меко казано, вътрешен изборен туризъм“.

Според общинския съветник на местни избори трябва да се гласува по постоянния адрес, записан в личната карта на всеки избирател, в противен случай „изборите се опорочават“. Той заяви, че ще постави въпроса пред народния представител Ертен Анисова, за да бъде дискутиран в Народното събрание.

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева поиска думата, но председателят на Общинския съвет д-р Даниела Йорданова ѝ отказа с аргумента, че това би било в разрез с правилника на местния парламент.

Въпреки това в залата Георгиева заяви, че „не може да се вменяват такива неща от трибуната на Общинския съвет, които са некоректни като данни“. „В момента се подвеждат всички – както общински съветници, така и кметовете. Това, което изнася общинският съветник, е некоректно и е според неговите разбирания“, добави тя.  

https://pronewsdobrich.bg/tvardeniya-za-vatreshen-izboren-turizam-nazhezhiha-strastite-na-sesiyata-na-obshtina-dobrichka-p353892

 

 

предишна
  • Стожер
    11° C
    облачно
  • Победа
    11° C
    облачно
  • Карапелит
    11° C
    облачно
  • Овчарово
    11° C
    облачно
  • Ведрина
    11° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре