Дико Иванов: Тенденциозно е поднесена информацията от д-р Хаджиев. За четири години община Добричка има ръст от 986 души (ВИДЕО)

27.07.2023

 27.07.2023 г. 13:37:24 ч. / ИА Добруджа

Бившият председател на Общинския съвет на Община Добричка д-р Ердинч Хаджиев съобщи на редовна сесия на ОбС вчера, че населението на Община Добричка се е увеличило с 4 652 души през последните 4 години. Според него, това са „виртуални жители“, които ще „станат реални по време на изборите“. Д-р Ердинч Хаджиев представи в залата предоставената му от общинската администрация информация, свързана с негово питане от сесията през месец юни.

На общинска администрация  и на кмета на общината Соня Георгиева не беше дадена възможност да обяснят цифрите визирани в отговора. Секретарят на община Добричка Дико Иванов се ангажира с коментар за медийна група „Добруджа“.

Според Дико Иванов адресната регистрация на физическите лица, промяната на адреса, както и проверката  извършена от общинските администрации, е регламентирана от Закона за гражданска регистрация. Информацията за жителите на общината е публична и се намира на страницата на ГРАО, като всеки месец се актуализира, обяснява Иванов.

„Ако човек иска да поднесе тенденциозно дадена информация най-вероятно ще се получи, както стана и вчера на сесията .Когато кажеш 4 652 новорегистрирани излиза, че община Добричка от 25 хиляди регистрирани към 31 декември 2019 година, плюс тази цифра излиза, че живеят 30 хиляди души в общината, а ние не сме 30 хиляди,  а 24 хиляди“, коментира Дико Иванов.

Динамиката на промяната на адресната регистрация на хората е много висока и не се отчита цифрата на лицата отпаднали като адресна регистрация, изтъкна още секретарят. Той посочва пример регистрация от края на 31.12.2019, когато жителите са 23075, на 15 юни 2023 година вече са 24061 жители. За  тези четири години ръста е 986 души. Според Дико Иванов не е редно да се поднася информация по този начин с цел създаване на грешна представа у хората, че едва ли не се извършват нередни неща в община Добричка.

Комисия от Областна администрация и МВР и общинска администрация  са проверили адресната регистрация на жителите на общината  от 1 април 2022 до 1 април 2023 година и нито едно нарушение не е открито , припомня още Дико Иванов.

 

Секретарят на община Добричка, коментира още, че не се отчита факта на новорегистрирани в близките села около Добрич, като Бранище, Стефаново, Паскалево, Победа, Ст.Караджа и др. По думите му хората повсеместно се връщат на село. Цифрите цитирани от д-р Хаджиев  според него няма да повлияят на изборния процес. Само в Стожер, където кметът е от ДПС, има 120 нови регистрации. В село Бенковски по постоянен адрес живеят 2500 човека. Това са хора с двойно гражданство, припомня още Иванов.

Дико Иванов попита, как от ДПС са постигнали  ръст от 2000 на 3100 гласа в рамките на два мандата.

 Интервю на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

https://dobrudjabg.com/novina/diko-ivanov-tendenciozno-e-podnesena-informaciqta-ot-d-r-hadjiev-za-chetiri-godini-obshtina-dobrichka-ima-ryst-ot-9/89314

предишна
  • Стожер
    11° C
    облачно
  • Победа
    11° C
    облачно
  • Карапелит
    11° C
    облачно
  • Овчарово
    11° C
    облачно
  • Ведрина
    11° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре