Без консенсус за състава на ОИК-Добричка, решението ще е на ЦИК

21.08.2023

17.08.2023 г. 10:38:59 ч. / Михаил Добромиров

ЦИК ще реши за състава на ОИК-Добричка, след като днес на проведените консултации не бе постигнато съгласие между представителите на политическите формации. Срещата бе ръководена от секретаря на Община Добричка Дико Иванов, като всяка от парламентарно представените политически сили направи своите предложения са състав на Общинска избирателна комисия.

Неразбирателството дойде от председателското място, което бе поискано от ГЕРБ-СДС и Коалиция „БСП за България“.

Представителите на най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС, поискаха председателското място и двама членове. Три от формациите пожелаха да получат заместник-председател в комисията. Това бяха Коалиция „ПП-ДБ“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. ДПС пожелаха да имат секретар в Комисията. Председателят на БСП в община Добричка Живко Желев, който представляваше политическата формация, заяви, че не са съгласни с този начин на разпределение на позициите в общинските избирателни комисии. Той подчерта, че във всяка община партийното съотношение е различно, а тази комисия ще работи 4 години, в които политическото представителство на национално ниво може да се промени няколко пъти. Затова Желев поиска председателското място или ЦИК да реши. От ГЕРБ-СДС също заявиха, че няма да отстъпят от своето искане и се съгласиха, че Централната избирателна комисия трябва да вземе крайното решение.

Така в срок до 28 август кметът Соня Георгиева трябва да изпрати документацията с направените предложения в ЦИК, която да разпредели местата в ОИК-Добричка.

Тя ще да бъде от 11 членове. По три места имат двете най-големи парламентарно представени формации -  Коалиция „ГЕРБ – СДС“ и Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, а „Възраждане“ – двама членове. Останалите са с по един.

https://dobrudjabg.com/novina/bez-konsensus-za-systava-na-oik-dobrichka-reshenieto-shte-e-na-cik/89792

предишна
  • Стожер
    21° C
    разкъсана облачност
  • Победа
    21° C
    разкъсана облачност
  • Карапелит
    21° C
    предимно ясно
  • Овчарово
    21° C
    разкъсана облачност
  • Ведрина
    21° C
    разкъсана облачност
следваща
#
#
Нагоре