Стотици очертаха границите на България с хоро в добричкото село Бранище

30.05.2022

 

Стотици очертаха границите на България с хоро в добричкото село Бранище Стотици очертаха границите на България с хоро в добричкото село Бранище

Село Бранище, "Хоротека" Снимка: Александра Антонова

С. БРАНИЩЕ, ОБЩ. ДОБРИЧКА, 

29.05.2022 17:17

 (БТА)

Стотици извиха добруджанско хоро, което очерта границите на България, по време на осмото издание на „Хоротека“ в добричкото село Бранище.

Хорото поведе кметът на селото Димитър Димитров, следван от кмета на Община Добричка Соня Георгиева, народните представители Йорданка Костадинова, Мая Димитрова и Галина Събева.

„Водени от любовта към народните музика и танци, нашата основна цел е да съхраним и предадем на поколенията българския фолклор; да запазим духа, традициите и любовта към танца. Нека с хоро пазим нашата граница, а не с оръжие. Нека пазим традициите, за да я има България“, каза Димитър Димитров в началото на тържеството.

„Убедена съм, че именно събития като „Хоротека“ градят последователно националната ни идентичност и дават неоспорима възможност за приемственост на всичко ценно, създадено от нашите предци“, заяви Соня Георгиева.

Осмата „Хоротека“ събра 12 клуба за народни танци от областите Добрич, Варна и Силистра, сред които „Веселчани“, „Жетвари“, „Моряци“, „Троп-троп“, „Пъстър хоровод“ и „Ведрина“, и над две хиляди жители и гости на Бранище.

Специален гост бе народната певица Славка Калчева. „Това, което се случва тук, трябва да се покаже в цяла България, за да знаят какво се случва в село Бранище. Само така можем да запазим нашите традиции и българщината, и да ги предаваме на младото поколение“, каза тя.

На тържеството присъстваха още областният управител Галин Господинов, депутатът д-р Ивайло Христов и народната певица Калинка Вълчева.

"Хоротека" се провежда по инициатива на кметството в с. Бранище и Народното читалище „Петко Р. Славейков – 1942 г.“ и събира любители на фолклора от 2013 година.

 

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/regional-news/oblast-dobrich/273098-stotitsi-ochertaha-granitsite-na-balgariya-s-horo-v-dobrichkoto-selo-branishte?fbclid=IwAR0S6xoEHWZzu4MldevqxWmcAibcuTBzKLWOV9tEgLAhZC8tNG11EhjKIo4

 

предишна
 • Стожер
  9° C
  облачно
 • Победа
  9° C
  облачно
 • Карапелит
  8° C
  облачно
 • Овчарово
  9° C
  облачно
 • Ведрина
  9° C
  облачно
следваща
#
#
Нагоре