Тържествени чествания на националния празник на България 3-ти март в община Добричка

28.02.2015

   На 3-ти март отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 137 години от Освобождението на страната ни от османско владичество. 3-ти март е ден на преклонение. Чествайки нашия национален празник, нека се издигнем с крилете на любовта, за да изживеем силата му. Да се извисим над всичко недостойно, за да дадем на младото поколение добър пример и вярна насока за достоен живот.

    Всяка година на 3-ти март има тържествени чествания на националния празник на България в училищата, ЦДГ и читалищата на територията на община Добричка. Хиляди българи, различни по възраст и идеи ще почетат паметта на геройски загиналите с поредица събития.

    В ОУ „Братя Миладинови” с.Черна тържественото честване ще започне с издигане на българското знаме под звуците на двата химна „Шуми Марица” и „Мила Родино”, след което учениците ще изнесат рецитал под надслов „Ботев, Вазов и Освобождението”. Честването ще завърши с историческа викторина с учениците от прогимназиален етап.

    В НУ „Христо Ботев” с.Лясково, в часа на класния ръководител учители и ученици ще проведат тематична беседа в съзвучие с песни за родината. По повод тържественото честване е подреден кът с тематично направление „Освобождението на България от османско владичество”.

     В ОУ „Климент Охридски” с.Смолница честването на Националния празник ще започне в 10:00 часа в двора на училището, където ще се проведе тържествено поклонение с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. Възпитаници и учители ще поднесат кратка тематична литературна програма. Слово ще изнесе читалищния секретар на НЧ „Стефан Караджа – 1942”. С едноминутно мълчание ще се почете паметта на загиналите.

     ОУ „Стефан Караджа” с.Житница ще отбележи 137 години от Освобождението на България с изработване на тематично табло, с конкурс за най-добро рецитирано стихотворение, с викторина и презентация на тема „Да помним техния подвиг”. По повод тържественото честване е подготвена изложба от детски рисунки и есе на тема „Участници от моя роден край”.

     Възпитаниците от ОУ „Никола Й. Вапцаров” с.Карапелит ще направят радиопредаване в памет на загиналите български опълченци в Руско-турската освободителна война. Табло с рисунки по повод празника краси училищното фоайе.

      Учители, ученици и малчугани от ЦДГ „Първи юни” и ОУ „Неофит Рилски”, както и самодейци от НЧ „Светлина” – 1940 г. с.Ловчанци ще почетат празника със съвместен празнично - възпоменателен концерт под наслов – „Да благодарим с поклон”.

предишна
  • Стожер
    10° C
    предимно облачно
  • Победа
    10° C
    предимно облачно
  • Карапелит
    10° C
    предимно облачно
  • Овчарово
    10° C
    предимно облачно
  • Ведрина
    10° C
    предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре