ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС по повод 24 Май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

22.05.2017

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

 

 

УВАЖАЕМИ  УЧИТЕЛИИ УЧЕНИЦИ,

УВАЖАЕМИ  ПРОСВЕТНИ  И  КУЛТУРНИ  ДЕЙЦИ,

 

            Отново е 24 май – денят, в който славим делото на светите братя Кирил и Методий, денят на буквите и словото, денят на българския национален дух. Стремежът за познание и жаждата за творчество е характерна черта на българина, почитта към дейците на просветното дело заемат важно място в народопсихологията ни. Този възрожденски дух е искрата, която ни кара днес, в навечерието на най-светлия български празник  24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, тържествено да почетем и да се преклоним пред дейците на просветата, културата и науката.

От векове на този ден българският народ изразява и своята признателност, и своето преклонение към българския учител, тъй като образованието и науката започват винаги от ученическия чин, от класната стая.  “Върви народе възродени” - думите, които всеки българин знае от мига, в който е прекрачил училищния праг за първи път  звучат през целия му живот и му вдъхват стремеж към знания и творчество.

Със свой принос в културния живот на общината са народните читалища. От векове те са светилище и пазител на българската духовност, образователен център и школа за родолюбие и вдъхновение. В олтара им са положени  духовността и традицията, обредите и обичаите, ритуала на  душевността на българина.

Скъпи ученици, вие сте тези, от които зависи бъдещото развитие на родината ни. Пожелавам ви да бъдете любознателни и последователни в усвояването на знанията в училище. Нека да не угасва искрата за наука, запалена от Кирил и Методий, от народните будители и просветители на нацията ни, защото вие сте нашето бъдеще за  утрешния ден!

Пожелавам на всички културни и просветни дейци здраве, творчески успехи, самочувствие, висок професионализъм и вдъхновение. Нека  продължават да съхраняват и предават на поколенията българските традиции, които са изворът, от който черпим гордост и национално самочувствие!    

 

Честит празник!

 

С УВАЖЕНИЕ,

инж.ТОШКО ПЕТКОВ

Кмет на община Добричка                               

предишна
  • Стожер
    9° C
    предимно ясно
  • Победа
    9° C
    предимно ясно
  • Карапелит
    12° C
    разкъсана облачност
  • Овчарово
    9° C
    предимно ясно
  • Ведрина
    9° C
    предимно ясно
следваща
#
#
Нагоре