Високопроходим автомобил, дрон и друго оборудване предоставя Община Добричка на Пожарната

26.07.2022

 By Pro News Dobrich  29.06.2022  No Comment

Специализирано противопожарно и аварийно-спасително оборудване, частна общинска собственост, ще предостави Община Добричка за безвъзмездно ползване на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” /РДСП/, реши Общинският съвет на свое заседание. То е закупено по проект „Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион Кълъраш – Добрич” по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V – A Румъния – България 2014-2020 година.

Оборудването се предоставя за безвъзмездно ползване за срок от пет години. То съдържа ролков контейнер, бензинов електрогенератор, пневматична телескопична мачта, дрон, специализирано противопожарно и аварийно-спасително оборудване, надуваема лодка с извънбордов двигател, ехолог и висопроходим автомобил 4×4.

Дебат в залата предизвика какъв високопроходим автомобил да бъде предоставен. Стана ясно, че заради резерв по проекта са закупени два такива, а не един, както е било планирано. Предложението Постоянната комисия по бюджет и финанси бе РДПБЗН да получи „Dacia Duster”. По време на заседанието общинският съветник Пламен Станчев предложи Пожарната да получи „Volkswagen Touareg”.

Директорът на РДПБЗН комисар Дарин Димитров обясни, че от самото начало на реализацията на проекта е възникнала идеята за закупуване на един командно-щабни автомобил с висока проходимост, в който са залегнали специализирани за РДПБЗН параметри и той ще може да се движи не само по републиканската пътна мрежа, а и през пресечени местности, както и да е оборудван за специален режим за движение. По думите на комисар Димитров е редно  автомобилът „Volkswagen Touareg” да бъде предаден на РДПБЗН. „Той е специално избиран, с определени параметри и проходимост и най-важното със специален режим на движението”, каза още директорът на Пожарната.

„Категорично не искам да се твърди, че кметът на Общината по някакъв начин е внесъл заблуда в Постоянната комисия когато се е разглеждал този въпрос”, заяви Соня Георгиева. Тя каза, че в докладната с предложението й не е посочено кой от двата автомобила да бъде предоставен на РДПБЗН и че е дала възможност на ОбС сам да прецени. Георгиева информира, че проектът е на стойност 1 015 122 лева, като общата стойност на оборудването е 775 376 лева. По думите й автомобилът „Volkswagen Touareg” е на стойност 103 808 лева, а „Dacia Duster” – 80 988 лева. Кметът обясни, че предварително са дадени специалните характеристики на автомобил, които да залегнат в обществената поръчка, след което е останал резерв и е закупен още един с подобни технически параметри. „Цялото оборудване, което ще се прехвърли на РДПБЗН, като се изключи автомобилът за 103 808 лева, е на стойност 671 568 лева. Може да си направите сметка каква е тежестта като стойност в лева на автомобила съобразно останалото оборудване, което ще получи РДПБЗН”, каза Георгиева.

Тя сподели, че си задава въпроса защо бившият кмет на Община Добричка Тошко Петков по време на събора „Песни и танци от слънчева Добруджа” е убеждавал общински съветници, които са участвали в заседанието на ПК по бюджет и финанси, да си променят гласуването и да предложат на РДСП да бъде предоставен „Volkswagen Touareg”.  Кметът си обърна към съветниците да си зададат въпроса какви уговорки има, на каква цена и защо се прави всичко това. Призова да бъде взето най-правилното решение, което е в интерес на Община Добричка.

Председателят на ОбС д-р Ердичн Хаджиев каза, че е бил на мнение на РДПБЗН да бъде предоставен „Dacia Duster” и по-добрият автомобил да остане за Общината. Но го е променил при положение, че има предварително обявени параметри и след разговор  с директора на Пожарната, който му обяснил, че „Volkswagen Touareg” отговаря на нуждите на дирекцията. „Моята идея беше ОбС да не бъде уязвим. И за това поканих директора на РДПБЗН да дойде на заседанието и така общинските съветници да вземат решение”, каза д-р Хаджиев.

В крайна сметка ОбС гласува на РДПБЗН се бъде предоставен високопроходимият автомобил „Volkswagen Touareg”. Срещу решението гласуваха петима общински съветници.

https://pronewsdobrich.bg/2022/06/29/visokoprohodim-avtomobil-dron-i-drugo-oborudvane-predostavya-obshtina-dobrichka-na-pozharnata/?fbclid=IwAR3m2DTTZi9z_ghAdsOSljNYWgcpwOOdhaUYtp_P86wRLSAbaJeGwYGWVJI

предишна
  • Стожер
    9° C
    умерен дъжд
  • Победа
    9° C
    умерен дъжд
  • Карапелит
    9° C
    облачно
  • Овчарово
    9° C
    умерен дъжд
  • Ведрина
    9° C
    умерен дъжд
следваща
#
#
Нагоре