Денят на градинаря в Одринци – празник на щедростта и плодородието (ВИДЕО)

15.08.2022

 13.08.2022 г. 14:33:42 ч. / ИА Добруджа

Стотици гости и участници присъстваха на днешния Празник на градинаря в село Одринци. За първи път събитието включваше изключително богата съпътстваща програма, в която се включиха изпълнители от 30 читалища от областите Добрич, Варна, Силистра, Търговище и Русе.

По традиция, местните производители предложиха на гостите своята продукция на красиво подредени и аранжирани щандове – пресни плодове и зеленчуци, цветя, билки, домашни лакомства и печива. Гостите на празника бяха нагостени с вкусна градинарска чорба.

„Празникът на градинаря е едно от събитията в община Добричка, което е неразривна връзка на добруджанеца със земята. И тази връзка е не просто даденост, а осъзната потребност. Земята е не само източник на препитание и оцеляване, а щедра благословия, която дава сила и независимост на добруджанеца. Радвам се, че на територията на нашата община има събитие, с което да отпразнуваме щедростта на природата“ – гласеше част от приветствието на кмета на Община Добричка Соня Георгиева. Поради неотложен ангажимент Георгиева не присъства на празника в Одринци, а от нейно име домакини, участници и гости поздрави заместник-кметът Иван Пейчев.

Празникът на градинаря се организира от Народно читалище „Възраждане – 1941 г.", МИГ – Добричка и Инициативен комитет на зеленчукопроизводителите. Тази година събитието е по проект на обща стойност 15 000 лева, като половината сума е осигурена от Община Добричка.

Денят на градинаря в село Одринци се отбелязва от над половин век, като почит към традициите и поминъка на местното население. Първоначалната дата на празника е била Петровден – 12 юли.

Виж видеото

https://dobrudjabg.com/novina/denqt-na-gradinarq-v-odrinci-praznik-na-shtedrostta-i-plodorodieto-video-/80754

предишна
  • Стожер
    23° C
    ясно небе
  • Победа
    23° C
    ясно небе
  • Карапелит
    23° C
    ясно небе
  • Овчарово
    23° C
    ясно небе
  • Ведрина
    23° C
    ясно небе
следваща
#
#
Нагоре