Кметът на Община Добричка: Всяка година растат разходите за дейност „Чистота“

01.12.2022

 30.11.2022 г. 15:38:28 ч. / Михаил Добромиров

87% е изпълнение до момента на планираните приходи от Такса битови отпадъци за 2022 г. При планирани приходи от 1,130 млн. лева, до 24 ноември са събрани 979 хиляди лева, съобщи кметът Соня Георгиева при дебатите по докладната за план-сметка "Чистота" за 2023 г. Тя призна, че всяка година се увеличават разходите за дейност „Чистота“ и се налага Общината да осигурява допълнителни средства, за да обезпечи сметоизвозването и сметосъбирането.

За следващата година, при планирани разходи от близо 2 милиона лева, недостигът е 700 хиляди, посочи кметът. Много голяма част от селата с облога, който имат от Такса битови отпадъци, не успяват да покрият своите разходи, каза Георгиева и даде пример със селата Стожер и Стефаново, които имат недостиг от над 50 хиляди лева. Това обаче не означава, че трябва да оставим населените места непочистени. За нас е много учудващо как населението намалява, а  количеството отпадък расте. В близките до Добрич населени места, от града се изхвърлят отпадъци, както битови така и производствени. Това е сериозен проблем, с който много трудно можем да се справим, призна Георгиева.

Близо 700 хиляди са необходими за работни заплати за хората, ангажирани с поддръжка на обществените територии. Това е едно голямо перо, което също утежнява план-сметката за дейност „Чистота“, каза още кметът Георгиева.

Тя припомни, че Общината от няколко години работи по събирането на стари задължения, като предходната година има издадени над 800 акта за установяване на задължения и производства за принудително събиране.

Пълен запис на днешното заседание на Добрички общински съвет, можете да гледате ТУК!

Виж видеото

https://dobrudjabg.com/novina/kmetyt-na-obshtina-dobrichka-vsqka-godina-rastat-razhodite-za-deinost-chistota/83407

предишна
  • Стожер
    12° C
    облачно
  • Победа
    12° C
    облачно
  • Карапелит
    12° C
    облачно
  • Овчарово
    12° C
    облачно
  • Ведрина
    12° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре