Среща с родственик на Васил Левски се проведе в село Божурово (ВИДЕО)

10.02.2023

 09.02.2023 г. 16:10:34 ч. / ИА Добруджа

Учениците от Основно училище „Васил Левски“ в с. Божурово и читалищни секретари от община Добричка се срещнаха днес със Стефан Караиванов – правнук на първи братовчед на Васил Левски. В срещата, която се състоя в  училището в Божурово, участваха също така Соня Георгиева – кмет на община Добричка и кметът на селото – домакин на проявата.

Инициатор за гостуването на Стефан Караиванов бе Десислава Димитрова – секретар на читалище „Груди Филипов -1940 г.“ в Божурово.

Гостът бе приветстван от Соня Георгиева. Тя благодари, че е приел  поканата и подчерта голямата отговорност, която има като родственик на Апостола на свободата – да съхранява паметта му и да продължи да популяризира делото му.

На срещата в добричкото село Стефан Караиванов разказа за родствената си връзка с Апостола, за спомените, съхранени за поколенията от прадядо му. Присъстващите научиха повече за написването на книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола", чийто автор е Петър Караиванов.

 „Той е записал спомените на баща си Васил, но освен това е събирал факти и документи, свързани с живота на Васил Левски. Така създаването на книгата отнема много години и първото й издание е факт през 1987 г. Сега ние имаме отговорността да я преиздаваме, за да достига и до новите поколения, заяви родственикът на Апостола на свободата. Той разказа интересни случки от живота на Апостола, истории за майка му и брат му, а присъстващите на срещата имаха възможността да научат повече за една безспорна историческа личност, която трябва да бъде пример за подражание за всеки българин.

 Репортаж на Галина Бозукова и Преслав Димитров

Виж видеото

https://dobrudjabg.com/novina/sreshta-s-rodstvenik-na-vasil-levski-se-provede-v-selo-bojurovo-video-/85053

предишна
  • Стожер
    14° C
    облачно
  • Победа
    14° C
    облачно
  • Карапелит
    13° C
    облачно
  • Овчарово
    14° C
    облачно
  • Ведрина
    14° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре