В СТЕФАН КАРАДЖА И ЦАРЕВЕЦ СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА ТРИФОН ЗАРЕЗАН

13.02.2023

13.02.23, 10:29 часа    Преглеждания: 119  Добрич новини  Коментирай

Денят на винарите и лозарите ще бъде отбелязан тържествено и в община Добричка. Кметът Соня Георгиева ще присъства на ритуала за зарязването на лозите в селата Стефан Караджа и Царевец.

В 10.00 часа в центъра на село Стефан Караджа ще бъде дадено началото на празничните събития. Преди да тръгнат с файтон към дома на Царя на виното Красимир Георгиев, по традиция лозарите ще бъдат почерпени от кметския наместник Николай Станчев с вино и ритуален хляб.

Народната традиция за Деня на плодородието, виното и веселието ще бъде спазена и в село Царевец, съобщи кметът Маргарита Стоянова. В 10.30 ч. в центъра на Царевец ще се съберат лозари, гости и жители на селото. Молитва за здраве и берекет ще прочете отец Миро. Колоритното шествие за зарязването на лозите ще бъде предвождано от писана каруца с буре. След вековния ритуал за плодородие, хоро ще се извие в центъра на Царевец. С конкурс за най-добър винар ще бъдат отличени най-сполучливите вина, сподели Маргарита Стоянова. И за да се спазят обичаите за Трифон Зарезан, тържеството ще завърши с празнична трапеза.

https://www.dobrichonline.com/novini/74009/v-stefan-karadzha-i-tsarevets-se-podgotvyat-za-trifon-zarezan

 

 

 

 

предишна
  • Стожер
    15° C
    разкъсана облачност
  • Победа
    15° C
    разкъсана облачност
  • Карапелит
    16° C
    разкъсана облачност
  • Овчарово
    15° C
    разкъсана облачност
  • Ведрина
    15° C
    разкъсана облачност
следваща
#
#
Нагоре