РУО-Добрич предлага нулев прием в VIII клас и за ОбУ „Добри Войников“ с. Победа

05.02.2024

 

Про Нюз

Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” излезе със становище относно предложение на РУО Добрич за държавен план-прием за учебната 2024/2025 г. и изключването на ОбУ „Добри Войников“, с. Победа.

В него се посочва, че Център „Амалипе“ изразява своята силна тревога относно предложението на началника на РУО-Добрич относно Държавният план-прием за 2024-2025 год. В предложението се предвижда ОбУ „Добри Войников“, с. Победа да не осъществи прием за 8 клас, което е в разрез с желанието на учениците и техните родители, нанася сериозни щети на училището и на практика е стъпка към фактическото преобразуване в основно училище.

„Мотивите, които са изложени в анализа са некоректни. Единствено е взето под внимание пълняемостта на паралелка. Изключен е социалния, демографския и образователния фактор“, се посочва в становището.

Обединено училище „Добри Войников“, с. Победа е средищно и обучава деца от 9 села – Победа, Плачи дол, Полк. Минково, Котленци, Полк. Свещарово, Паскалево, Методиево, Царевец и Ген. Колево. Привличат ученици и от крайните квартали на гр. Добрич. Преобладаващият процент (96 %) са ученици от етнически малцинства, основно роми.

Основно училище „Добри Войников”, с. Победа е сред първите 5 преобразувани в обединени в национален мащаб, със заповед № РД 14-11/02.03.2017 г. на Министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

Към момента Обединено училище „Добри Войников“, с. Победа, разполага с необходимата материално техническата база за осъществяване на обучение по предлаганите професии. Бюджетът на училището се дофинансира от Община Добричка. За учениците от населени места извън с. Победа са осигурени ученически автобуси и подходяща схема за извозване. Педагогическите специалисти, които осъществяват обучението по професионална подготовка са с подходяща подготовка и опит. В годините с реализиран държавен план-прием са привличани ученици в гимназиален етап от населени места от Община Добричка и от гр. Добрич.

https://pronewsdobrich.bg/ruo-dobrich-predlaga-nulev-priem-v-viii-klas-i-za-obu-%E2%80%9Edobri-voynikov%E2%80%9C-s-pobeda-p421085

предишна
  • Стожер
    12° C
    облачно
  • Победа
    12° C
    облачно
  • Карапелит
    12° C
    облачно
  • Овчарово
    12° C
    облачно
  • Ведрина
    12° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре