Бранище се жалва в прокуратурата от водния режим (ВИДЕО)

12.02.2020

 06.02.2020 г. 15:02:43 ч. / ИА Добруджа

Жалба срещу водния режим в Бранище внесе днес в Районна прокуратура – Добрич кметът Димитър Димитров. Тя е подкрепена с подписите на всички жители на селото.

От една година всяка нощ водата се спира в 22.00 часа и се пуска към 4-5.00 часа, но докато системата се напълни, още няколко часа след това от чешмите ни излиза предимно въздух, които също минава през водомера и ние го заплащаме, заяви за медийна група „Добруджа“ кметът на Бранище Димитър Димитров. Ние сме на воден режим, без да сме предупредени предварително, което е нарушение на наредбата на ВиК, обясни мотивите за внасянето на жалбата той. Според кмета на Бранище спирането на водата всяка нощ е причина и за честите ВиК аварии в селото.

Хората от Бранище потвърдиха пред нашата камера, че водата им се спира еженощно – включително и на Нова година. Най-тежко е положението във високите части на селото, където водата достига най-късно и живеещите там могат да я ползват само по няколко часа на ден.

Председателят на борда на директорите на ВиК – Добрич инж. Тодор Гикински, във връзка с жалбата, заяви в ефира на радио „Добруджа“: „Това е несериозно поведение от страна на кмет на едно населено място. Бранище получава вода от Батово, където от 20 дни има проблем с едната помпа, която работеше на нощен режим. Поръчали сме друга помпа, която ще дойде до 10 дни. След като се отстрани аварията, водоподаването в цялата тази посока от Батово към Добрич ще бъде нормализирано. Информирали сме писмено кмета на Община Добричка за проблема. Твърденията в жалбата са несериозни. Първо защото, Бранище получава вода преди Плачи дол. Не може в Плачи дол да няма такива проблеми, а в Бранище да има. С жалби в прокуратурата няма да се решат проблемите. Проблемите ще ги решим ние. Поведението на кмета на Бранище е смущаващо. Тази седмица е ходил с хора на помпената станция, ругае, вика, смущава работата на хората от ВиК, които са на терен. Ще информираме всички органи как се държи със служителите на ВиК. Няма човек, който да издаде заповед за спиране на вода където и да е. Това, че ние се опитваме да направим по друг начин водоподаването на село Бранище, не значи, че спираме водата там“.

В правото си на отговор след като чу позицията на директора на ВиК, кметът на Бранище Димитър Димитров заяви: „Във връзка с обвиненията, че съм се държал арогантно на помпената станция в Батово, заявявам, че там съм ходил единствено вчера с екипа на радио „Добруджа“, за да проверим дали наистина има авария. Проблемът с липсата на вода не е от 20 дни, откогато казва, че има дефектирала клапа, а е от месеци. Мога да го докажа, защото имам записани разговори с директора, служители и диспечера на ВиК. А Община Добричка е информирана едва вчера, след като ние вдигнахме шум“.

С нас се свърза и кметът на Плачи дол Атанас Пенев, който пожела да коментира думите на директора на ВиК, че не е възможно в Бранище да няма вода, щом в Плачи дол има: „Възмутен съм от изказването на г-н Гикински. Това е безумие! Как може един началник на ВиК да не знае, че в село Плачи дол няма вода. При нас положението е дори по-трагично отколкото в Бранище. По високите места хората нямат вода вече седми-осми месец. Разбираме, когато има технически проблем, но решението да спират помпите и през нощта да няма вода граничи с престъпление. Ние също ще подадем жалба в прокуратурата. Ще помислим за съвместни действия с хората от Бранище, за да решим проблема“.

 

Репортаж на Димитър Узунов и Петър Петров

http://dobrudjabg.com/novina/branishte-se-jalva-v-prokuraturata-ot-vodniq-rejim-video-/58651

предишна
 • Стожер
  30° C
  предимно облачно
 • Победа
  30° C
  предимно облачно
 • Карапелит
  30° C
  предимно облачно
 • Овчарово
  30° C
  предимно облачно
 • Ведрина
  30° C
  предимно облачно
следваща
#
#
Нагоре