Паметна плоча на загинали във войните ще бъде открита в с. Ново Ботево

06.10.2022

06.10.2022 г. 09:16:39 ч. / Даниела Русева

Паметна плоча на загинали във войните жители на село Ново Ботевов община Добричка ще бъде тържествено осветена на 8 октомври. Инициативата за изграждането и поставянето на паметния знак е подета в началото на 2020 г. На 9 януари кметският наместник Георги Атанасов внася искане в Община Добричка, с което настоява за изграждане на паметна плоча с имената на загиналите жители на село Ново Ботево в Първата световна война, Междусъюзническата война, Втората световна война, както и на отведени от румънците жители.

 С писмо на кмета на Община Добричка Соня Георгиева от 11 март 2020 г. е подадено предложение до Областната комисия „Военни паметници“ за издаване на становище за изграждането на възпоменателната плоча. На 7 октомври 2021 г. Областната комисия „Военни паметници“ гласува единодушно предложението да се внесе за одобрение в Министерството на отбраната.

Изграждането на паметната плоча е осигурено финансово от Министерството на отбраната и Община Добричка.Паметният знак – дело на скулптора Христо Илиев, е поставен на сградата на кметското наместничество и съхранява за поколенията имената на петима жители на Ново Ботево.

Началният час на официалното откриване и освещаването на паметната плоча на 8 октомври е 10.00.

Снимка:www.dobrichka.bg

Източник:Община Добричка

https://dobrudjabg.com/novina/pametna-plocha-na-zaginali-vyv-voinite-shte-byde-otkrita-v-s-novo-botevo/82050

 

 

предишна
  • Стожер
    19° C
    облачно
  • Победа
    19° C
    облачно
  • Карапелит
    17° C
    облачно
  • Овчарово
    19° C
    облачно
  • Ведрина
    19° C
    облачно
следваща
#
#
Нагоре