36 секретари на читалища бяха отличени от кмета на Община Добричка (+снимки)

01.03.2023

 By Pro News Dobrich  28.02.2023  No Comment

В навечерието на 1 март, когато се отбелязва Деня на самодееца, Община Добричка организира събитие, за да награди читалищните деятели от десетките дела и за да пресъздаде българските културни традиции. Събитието се състоя в концертната зала на Народно читалище “П. Р. Славейков – 1942” в с. Бранище, където се събраха стотици жители на общината.

По време на тържеството кметът на Община Добричка Соня Георгиева връчи благодарствени грамоти на секретарите за приноса им в съхраняването на традициите на българското народно творчество и популяризирането на читалищата като стожери на българската духовност. Децата от местната детска градина “Първи юни” посрещнаха гостите с танц на цветята и български танц, развявайки голямо българско знаме.

Кулминацията на празничната програма беше спектакълът “Женско царство”, в който участваха секретари на читалищата – самодейни актьори. Специални поздравления бяха отправени към актьора Красимир Демиров, който е помогнал за поставянето на пиесата. Демиров изрази възхищението си от факта, че пиесата е била подготвена само за един месец, и благодари на деятелите за тяхната отдаденост. Зрителите в залата се забавляваха напълно и бурно аплодираха изпълнителите.

На събитието се изявиха и танцьорите от танцов клуб “Жарава” с ръководител Галина Гавраилова.

Сред гостите на събитието бяха Соня Георгиева, кмет на Община Добричка, д-р Даниела Йорданова-Георгиева, председател на Общинския съвет, инж. Румяна Иванова и Иван Пейчев, заместник-кметове на общината, Дико Иванов, секретар на Общината, както и Димитър Димитров, кмет на Бранище. Присъстваха и общински съветници, кметове и кметски наместници от околните села.

“От десетилетия, на този ден отдаваме заслужено внимание на хората, които са сред нас и са уникални с таланта си, живеещи с вдъхновението, ентусиазма да продължават традициите на българите през вековете – самодейците и читалищните дейци”, каза кметът Соня Георгиева и поздрави всички, които са се посветили на читалищната дейност.

Събитието не само отбеляза българските традиции, но и подчерта значението на културните центрове за съхраняването и популяризирането им. То напомни за важната роля, която читалищата играят за поддържането на духовната и културната идентичност на българското общество.

https://pronewsdobrich.bg/2023/02/28/36-sekretari-na-chitalishta-byaha-otlicheni-ot-kmeta-na-obshtina-dobrichka-snimki/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

предишна
  • Стожер
    9° C
    предимно ясно
  • Победа
    9° C
    предимно ясно
  • Карапелит
    12° C
    разкъсана облачност
  • Овчарово
    9° C
    предимно ясно
  • Ведрина
    9° C
    предимно ясно
следваща
#
#
Нагоре